Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Projekt LAB IT Creativity

💻✅ Budovať zdravý vzťah k technológiám a zručnosti, ktoré sú s nimi späté, bolo cieľom spoločného projektu Lab IT Creativity, za ktorým stoja združenie Košice IT Valley a Košický samosprávny kraj.

Do pilotného ročníku sa zapojilo 5 župných gymnázií, v rámci ktorých pod vedením mentorov z IT firiem a za pomoci študentov Technická univerzita v Košiciach vzniklo 12 projektov spájajúcich informačné technológie a kreativitu.
➡️ Projekt 100 od gymnazistov GPH (Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach) v spolupráci s Fpt Slovakia vizualizuje priestory školy prostredníctvom dronov, laserových meračov a virtuálnej reality. Študenti z Gymnázium Šrobárova v Košiciach zdigitalizovali údaje hospitalizovaných pacientov, vďaka čomu je možné jednoduchším spôsobom merať elementárne dáta ľudského tela. Na Gymnáziu P. J. Šafárika v Rožňave chovajú užovku v inteligentnom teráriu, ktorého autonómny systém udržiava vhodné prostredie aj v priestore školskej triedy. (O všetkých projektoch sa dočítate tu https://web.vucke.sk/sk/novinky/pilotny-projekt-lab-it-creativity-priniesol-unikatne-it-riesenia-gymnazistov.html)

„Vnímame, že počítačová a digitálna gramotnosť sa stáva nevyhnutným predpokladom uplatnenia sa na trhu práce a táto potreba sa bude len zväčšovať. V roku 2030 budú mať IT firmy na východnom Slovensku o 30 % zamestnancov viac ako v súčasnosti. Unikátnosťou projektu je zapojenie 150 študentov ktorí sa stali mentormi pre študentov gymnázií. V hĺbke duše veríme, že niektorých nadchneme aj na dráhu učiteľov informatiky,“ výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková.

Súčasťou projektu bolo vybudovanie IT laboratórií na zapojených gymnáziách s vybavením podľa vlastných potrieb a zamerania, ktoré chcú na škole rozvíjať. Projekt Lab IT Creativity nadchol mnohých stredoškolákov a pomohol vybudovať vzťah k informačným technológiám a programovaniu. 👩‍💻🧑‍💻

Autor
Patrícia Sabolová
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať