Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Programátorky, ktoré zmenili svet

Programovanie, rovnako ako mnoho iných profesií založených na vedeckých a technických poznatkoch, vykonávajú prevažne muži. Aj na Slovensku je na týchto pozíciách v IT sektore omnoho menšie zastúpenie žien ako mužov. Preto je dôležité zatieniť mýtus, že IT sektor je len o programovaní a zdôrazňovať prínos žien v tomto sektore.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v IT, ktorý každoročne oslavujeme vždy vo štvrtý štvrtok štvrtého mesiaca, vám predstavíme niekoľko inšpiratívnych žien, ktoré významne prispeli svojimi poznatkami v oblasti programovania a tým pomohli zmeniť svet.

Vedeli ste, že prvým počítačovým programátorom bola žena?

Zdroj: Pinterest

Ada Lovelace (1815 – 1852)

… bola matematičkou vo Victorian Times a dcérou lorda Byrona , slávneho anglického básnika.

Je známa predovšetkým vďaka tomu, že detailne opísala fungovanie mechanického počítača Charlesa Babbagea . Medzi jej poznámkami k analytickému stroju bol i algoritmus na výpočet Bernoulliho čísel, ktorý je považovaný za prvý algoritmus spracovateľný počítačom. Vďaka tomu je označovaná za prvú počítačovú programátorku.

Ministerstvo obrany USA pomenovalo podľa nej programovací jazyk Ada na znak pocty.

Ten môj mozog je niečo viac ako iba smrteľný; ako čas ukáže.

ada lovelace
Zdroj Pinterest

Grace Hopper (1906 – 1992)

… bola počítačová vedkyňa a pôsobila aj v americkom námorníctve. Medzi jej technologické prínosy a úspechy patrí vynález prvého kompilátora programovacieho jazyka a priekopníckej lode v programovaní počítača Harvard Mark 1. 

Stála za popularizáciou programovacích jazykov nezávislých na strojoch, čo neskôr vydláždilo cestu pre jeden z prvých programovacích jazykov na vysokej úrovni, COBOL.

Ľudia sú alergickí na zmeny. Radi hovoria: ‚Vždy sme to robili týmto spôsobom.‘ 

Snažím sa s tým bojovať. Preto mám na stene hodiny, ktoré sa otáčajú proti smeru hodinových ručičiek.

Grace Hopper

Programátorky ENIAC

Šesť programátoriek vytvorilo prvý programovateľný počítač, ktorý bol plne elektronický. Ženami boli Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Jean Jennings Bartik, Frances Snyder Holder, Marlyn Wescoff Meltzer, Frances Bilas Spence a Ruth Lichterman Teitelbaum. Projekt riadila americká armáda a bol tajným projektom druhej svetovej vojny. Vtedy neexistovali žiadne programovacie jazyky a programovanie sa muselo robiť na základe logických diagramov. Výsledkom ich snaženia bol počítač, ktorý za pár sekúnd vykonal zložitý počet. 

Za svoju prácu však nedostali náležité ocenenie. Tieto ženy boli neskôr nazývané šiestimi veľkými ženami ENIAC. Projekt programátorov ENIAC sa teraz venuje výskumu ich práce a získaniu cti, ktorá im patrí.

Zdroj: Blog Hatchcoding

Nezáleží na tom, aký si chytrý. Enigma je stále chytrejšia.

joan clarke

Joan Clarke (1917 – 1996)

… bola anglická kryptoanalytička, ktorá bola dobre známa pre svoju úlohu lámača kódov počas druhej svetovej vojny. Pracovala spolu s Alanom Turingom v Hute 8 v Bletchley Parku a bola tam jedinou ženou, ktorá pracovala na dešifrovaní správ nemeckej Enigmy. Bola platená menej ako jej mužskí spolupracovníci, aj keď mala rovnaké postavenie ako oni.

Za odvodenú prácu v projekte Enigma bola vymenovaná za členku Rádu britského impéria (MBE).

Zdroj Pinterest

Kathleen Booth (*1922)

… sa narodila v Stourbridge v Anglicku. Získala BSc titul z matematiky na Londýnskej univerzite v roku 1944 a doktorát z aplikovanej matematiky získala v roku 1950.

Napísala prvý jazyk „zhromaždenia“ (assembly language) na svete a zároveň navrhla assembler a autokódy (ARC a APE (X) C) pre prvé počítačové systémy na Birkbeck College na Londýnskej univerzite.

Kathleen a jej manžel Andrew Booth boli tiež spoluautormi knihy o automatických digitálnych kalkulačkách v roku 1953. V nich uviedli dizajn počítača a techniky použité pri jeho programovaní. Uviedli tiež umelú inteligenciu ako možnú budúcu aplikáciu počítačových strojov.

Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest

Margaret Hamilton (*1936)

… bola riaditeľkou divízie softvérového inžinierstva na MIT. Bola zodpovedná za vytvorenie softvéru pre počítač Apollo Guide Computer v kozmickom programe Apollo.

Ďalej pokračovala v tvorbe univerzálneho systémového jazyka na základe skúseností s písaním softvéru pre program Apollo a tiež založila dve softvérové spoločnosti – Higher Order Software a Hamilton Technologies, Inc..

V roku 2016 získala prezidentskú medailu slobody od prezidenta Baracka Obamu za prácu vedúcu k vývoju palubného letového softvéru pre misie NASA Apollo Moon.

Vždy je skvelé, keď sa ľudia zaujímajú o vašu prácu.

Margaret Hamilton

Carol Shaw (*1955)

… sa považuje za prvú ženskú dizajnérku videohier

Ako absolventka elektrotechniky na Kalifornskej univerzite v Berkeley začala svoju kariéru v spoločnosti Atari Inc. pre ktorú vytvorila niektoré z najpopulárnejších hier, ako sú Polo, 3-D Tic-Tac-Toe a River Raid.

Autor
Patrícia Olšavská
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať