Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Ženy v IT? Informatika nie je rodový odbor, ale spoločnosť tak dievčatá vychováva

Mýtom o náročnosti IT čelia dievčatá a ženy dlhé roky. Veľa z nich sa preto fakultám informatiky alebo technickým pozíciám vyhýba. Rozhodnúť sa pre prácu v IT je niekedy ťažšie ako výber práce v iných odvetviach. Mnoho žien, ktoré sú dnes v IT úspešné, má za sebou zdĺhavý rozhodovací proces, počas ktorého čelili zaujatosti druhých a dokonca aj samých seba. Ženský element však má v informatike svoje nezastupiteľné miesto.

Potenciál posilnenia pracovného trhu sa skrýva práve v ženách

IT firmy v Košiciach mali v novembri 2021 otvorených vyše 360 pozícií, pričom niektoré už dlhodobo nedokážu obsadiť. Mnohé organizácie sa dnes snažia poukázať na to, že skrytý potenciál a posilnenie trhu práce v oblasti IT sa skrýva práve v skupine žien. Klaster Košice IT Valley preto na situáciu reaguje rôznymi podpornými aktivitami zameranými na motiváciu a vzdelávanie žien. 

„Je potrebné vyvrátiť predstavy o práci v IT ako o synonyme pre kódovanie a čisto mužskú záležitosť. Práca v košickom IT ponúka širokú paletu pracovných pozícií, a tie chceme ukázať ženám a tlmočiť im správu, že IT môže byť atraktívnou a rozumnou kariérnou voľbou.“ Miriama Hučková, výkonná riaditeľka neziskového združenia Košice IT Valley.

28. Apríl 2022, Medzinárodný deň žien v IT, je ideálnou príležitosťou nielen na oslavu tých, ktoré čaro IT sveta už objavili, no aj na povzbudenie všetkých ostatných k štúdiu a kariére v IT.

Na základe analýzy potrieb pracovného trhu v Košiciach a skúseností s prípravou podobných vzdelávacích podujatí pripravilo neziskové združenie Košice IT Valley sériu praktických workshopov. 50 dievčat a žien si “na vlastných prstoch” vyskúšalo, čo to znamená programovať, riadiť IT projekty, či testovať. HTML/ CSS, PYTHON alebo SCRUM pre nich už nie sú len náhodným zhlukom písmen. Práve tieto programovacie jazyky sú najžiadanejšie na pracovnom trhu IT. Súčasťou programu bol aj networking plný diskusií, kde sa účastníčky dozvedeli napríklad aj o možnostiach ďalšieho vzdelávania a zamestnania, a to priamo od zamestnávateľov z Košického kraja. 

Ak sa zamýšľate, či by bola kariéra v IT pre Vás vhodná, využite príležitosti, ktoré združenie Košice IT Valley spolu s poprednými košickými IT spoločnosťami pravidelne prináša.

Zdroje: Index Mag

Autor
Patrícia Sabolová
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať