Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Ako nájsť digitálnu rovnováhu?

Technológie dnes zohrávajú dôležitú úlohu v živote mnohých ľudí, ale ako zabezpečiť, aby zlepšovali a nie narušili náš život? V tomto článku si povieme, prečo je zdravý vzťah k technológiám taký dôležitý, spomenieme si ako si môžeš zlepšiť svoju digitálnu rovnováhu, ponúkneme ti tipy a triky, taktiež rady o rôznych nástrojoch, ktoré ti pomôžu vybudovať a udržiavať zdravé technologické návyky. 

Ľudia si čoraz viac začínajú klásť otázky, akú kvalitu má čas, ktorý trávime online. Koľko z tohto času trávime zmysluplne? Aká je jeho pridaná hodnota pre náš život? Čo znamená digitálna rovnováha a prečo je dôležitá v dnešnom svete, ktorý je neustále online? Podstatou digitálnej rovnováhy je vytvoriť a udržať zdravý vzťah s technológiami, aby sme mohli naplno využiť ich potenciál a benefity.

Hlavné výhody vybudovania si zdravého vzťahu k technológiám

V skutočnosti je mýtus, že človek dokáže vykonávať viac úloh súčasne. Jediný spôsob, ako byť skutočne produktívnymi a prítomnými, je intenzívne vnímať každú chvíľu a venovať sa daným úlohám naplno. Keď odložíš na chvíľu svoje technológie, pomôže ti to lepšie sa prepojiť s ľuďmi, ktorí sú okolo teba. Existuje niekoľko výhod zdravého a vyváženého vzťahu k technológiám.

➡️ V práci nám takýto vzťah pomôže zvýšiť sústredenosť a vnímavosť. Keď viac vnímame, v danej chvíli dokážeme pracovať produktívnejšie a efektívnejšie. Niekedy si myslíme, že zvládneme na našich zariadeniach viacero úloh súčasne, no to je len mýtus. V skutočnosti veľa štúdií dokázalo, že naše kognitívne schopnosti po čase relatívne poklesnú. Ľudia počas preskakovania z obrazovky na obrazovku nevenujú v skutočnosti pozornosť tomu, čo robia. Stačí sa zamyslieť nad všetkými tými upozorneniami, ktoré stále vyskakujú, a ako jednoducho nás dokážu rozptýliť. 

➡️ Pokiaľ ide o vzťahy, či už o tie pracovné, alebo osobné, niekedy nám skutočne pomôže, ak odložíme technológie, aby sme boli naplno duchaprítomní a prepojení s ľuďmi okolo nás. Vedci tvrdia, že ak ľudia počas rozhovoru používajú telefón, druhí majú pocit, že kvalita rozhovoru je nižšia. Najlepší dar, aký môžeš dať druhému, je tvoja plná pozornosť.   

➡️ Je dôležité, aby sme si občas oddýchli a spomalili. Pomôže nám to, aby sme pri ďalšom využívaní online služieb boli naozaj efektívni. Neboj sa preto dať si občas pauzu od technológií a nabudúce vedomejšie používať online prostredie. Dokázať vypnúť svoje zariadenia je nesmierne dôležité, po čase si všimneš, že sa ti bude lepšie spať, budeš menej pod stresom, ustúpi nervozita a pocítiš šťastie.

Ako si môžeš viac uvedomovať svoje digitálne návyky? 

Spokojnosť s používaním technológií sa bude líšiť pre rôznych jednotlivcov. Takže keď používame technológie, podstatou je, aby to spĺňalo našu vlastnú definíciu užitočne stráveného času. Dobrým začiatkom, ako si ich lepšie uvedomiť, je odpovedať si na niekoľko jednoduchých otázok:

Ako tráviš čas na internete? Aký máš z toho pocit? Obohacuje to tvoj život? A čo chceš zmeniť na svojom používaní digitálnych technológií? Čo sa stane, ak si dáš na chvíľu pauzu? Pomáha mi táto aplikácia alebo tento nástroj dosiahnuť požadovaný cieľ? Dbaj pritom na úroveň stresu, ktorý pociťuješ počas používania digitálnych technológií. 

Pokiaľ chceme niečo zmeniť, je veľmi dôležité začať sformovaním vízie. Akú úlohu majú hrať technológie v mojom živote? Existujú nejaké oblasti môjho života, v ktorých nechcem používať zariadenia? Predtým, než vezmeš do rúk akýkoľvek typ zariadenia, spýtaj sa seba: Aký je môj zámer? Čo chcem naozaj dosiahnuť?

Zvyčajne podceňujeme to, koľko času trávime používaním technológií. Väčšinu dňa totiž tvoria mechanické alebo podvedomé rýchle kontroly. Podľa štatistík do mobilov pozeráme v priemere až 4,8 hodiny denne, čo predstavuje zhruba 1/3 času, ktorý sme počas dňa hore. Ak začneš naozaj monitorovať svoje používanie, zistíš celistvejší obraz svojho dňa a trávenia svojho času na týchto zariadeniach a možno, že sa aj sám prekvapíš aké výsledky ti z toho vyjdú.

Existuje množstvo nástrojov, ktoré ti s tým pomôžu. Napríklad aplikácia Google Dashboard ti presne ukáže, koľko času tráviš používaním jednotlivých aplikácií. Existujú aj ďalšie skvelé nástroje, ktoré môžeš použiť na preskúmanie svojich zvykov na internete, napríklad Siempo, Space App, RescueTime.

Ako na digitálnu rovnováhu? Tu je zopár tipov a trikov ako ovládať svoje digitálne návyky, aby ste sa naďalej sústredili na to podstatné.

V dnešnom svete, keď sme neustále online, môže byť odloženie zariadení a odpojenie od internetu náročné. Technológie sú takou dôležitou súčasťou našich životov, že je neprijateľné hovoriť o úplnom odpojení. Tu je niekoľko možností, pomocou ktorých môžeš zlepšiť svoj vzťah k technológiám.

Mnohé technologické firmy teraz uvádzajú na trh novú vlnu pozitívnych digitálnych nástrojov. Napríklad funkcia Wind Down prepne obrazovku smartfónu do odtieňov sivej, keď nastane čas ísť spať, ktorý bol nastavený. Jednoduchá funkcia na používanie je prepnutie zariadenia do režimu Nerušiť. Tento režim spravidla zablokuje všetky upozornenia a zabráni tomu, aby ťa čokoľvek vyrušilo. Môžeš tiež vyskúšať uložiť si na domovskú obrazovku iba nástroje, aby bolo možné sústrediť sa skutočne iba na to podstatné. 

Prečo nezačať a neskončiť svoj deň bez telefónu? Nabíjaj si telefón v inej miestnosti, aby bola medzi tebou a telefónom skutočná fyzická vzdialenosť. Ak budeme používať digitálne technológie v zdravej miere, zlepšíme tak svoje vzťahy nielen v osobnom živote, ale aj v práci. Jednou z noviniek, ktoré začínajú organizácie zavádzať, sú schôdze bez zariadení. Keď sa ľudia zídu, urobia tak vedomé rozhodnutie, že nebudú pozerať do zariadení.

Ak chceme svoju prácu odviesť čo najlepšie, musíme sa na ňu sústrediť do hĺbky. Keď si naplánuješ čas, kedy otvoríš emaily a budeš na ne odpovedať, skutočne to pomôže minimalizovať počet upozornení a rozptýlení, na ktoré v práci narážame. 

Zmena zvykov a správania bude istý čas trvať. Nakoniec si však budeš môcť užívať výhody tejto rovnováhy, prínosy pre tvoje fyzické zdravie, psychický stav, vzťah s inými ľuďmi a vykonávanie si svojich pracovných povinností.

Autor
Viktória Sanislová
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať