Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Moje najväčšie obavy z IT

Cesta za vysnenou prácou nemusí byť jednoduchá. Častokrát je náročná, vyžaduje si prípravu a odhodlanie vytrvať. Rozhodnúť sa pre prácu v IT je niekedy náročnejšie ako  v prípade výberu práce v iných odvetviach. 

Mnoho žien, ktoré sú dnes v IT úspešné, si však pred samotným zaslaním životopisu do IT firmy prešlo dlhým procesom rozhodovania, čelili predsudkom iných alebo aj svojim vlastným. O tom, ako rozpoznať príležitosti, ktoré nám IT sektor ponúka, ako sa nenechať odradiť predsudkami, ale aj kde a ako nadobudnúť potrebné zručnosti, sa budeme rozprávať na online diskusii s názvom Moje obavy z IT – Máš ich aj ty?, ktorú organizuje Košice IT Valley už 15. februára o 17:30. 

Najrýchlejšie rozvíjajúci sa sektor trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily 

Na Slovensku v IKT pracuje niečo cez 4% obyvateľstva a jeho potenciál je obrovský. Prináša široké spektrum pracovných pozícií a ako jedno z tých modernejších odvetví ponúka zamestnancom mnohé výhody a zaujímavé finančné ohodnotenie. Možnosť kariérneho rastu, flexibilná pracovná doba, skrátené úväzky, či vzdelávanie sú už bežným štandardom. Profesií, ktoré ponúka tento sektor, je mnoho. Širokej verejnosti najznámejší programátori, ale aj testeri, analytici, dátoví špecialisti, projekt manažéri či product owneri, UX/UI dizajnéri, scrum mastri a mnohí ďalší. Svoje miesto si tu dokáže nájsť takmer každý. Napriek tomu čelia zamestnávatelia nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a denne pribúdajú desiatky otvorených pozícií.

Jedným zo spôsobov, ako podporiť zamestnanosť v IKT sektore je zamerať sa na nevyužitý potenciál v ženskej časti obyvateľstva

V Európe tvoria ženy 18,5% IKT špecialistov, na Slovensku je to len 15,8%. V Košickom kraji, ženy tvoria približne 19% IKT špecialistov.*  Napriek tomu, že Košice sú nad celoslovenským priemerom, od pomyselnej polovice sme ešte výrazne ďaleko. Košice IT Valley sa rozhodlo zamerať sa na túto skutočnosť a podporiť ženy pri voľbe kariéry v IKT sektore. 
 

Košice IT Valley pre túto cieľovú skupinu organizuje vzdelávacie a motivačné workshopy, ktoré prinášajú možnosti a výhody, ktoré ponúka práca v IT. Venujú sa praktickým radám na vylepšenie životopisu, možnostiam zvyšovania kvalifikácie, diskusiám s HR zástupcami firiem, či predstavujú úspešné ženy pôsobiace v IKT v diskusiách alebo v sérii rozhovorov uverejnených v Indexmagu.
 

15. februára prichádza klaster s novým konceptom, ktorý poukazuje aj na náročnosť vstupu do IT a obavy s ním spojené

Častokrát chcú ženy úplne zmeniť svoje doterajšie pracovné zameranie,  napríklad v rámci hľadania svojho uplatnenia po materskej dovolenke, či po absolvovaní strednej alebo vysokej školy a vnímajú, že IT vzhľadom na svoje benefity, by mohlo byť tou správnou voľbou, no obavy a strach z neznámeho, ich od toho výrazne odrádzajú.
,,Bála som sa, že sa musím úplne vzdať srdcového projektu a rozbehnutej kariéry, nevedela som, či je to vôbec správny krok a či moja vízia, že raz spojím môj biznis a UX zručnosti s technologickými je vôbec reálna. Netušila som, či také príležitosti existujú.“, hovorí hostka, Baška Klimek, ktorá momentálne študuje druhú vysokú školu a súčasne pracuje ako Junior Java developer. 
 
Predstavy žien, o tom, že nie sú technický typ, že štúdium je príliš náročné, že ich kvalifikácia po absolvovaní kurzov nie je dostatočná, a mnohé ďalšie pochybnosti a obavy mali aj ďalšie hostky, ktoré môžete stretnúť už 15. februára 2022 v online diskusii s Košice IT Valley.   
,,V podstate som o IT svete mala predstavu ako o prostredí mozgov mužov, kde je ženská logika vnímaná ako menejcenná.”, hovorí Veronika Hudzíková, Product owner a Application developer, spoluzakladateľka projektu FaceRehab, ktorý pomáha pacientom s obrnou tváre, ktorá nad štúdiom informatiky dlho váhala.


Do diskusie sa zapojí aj Kristína Dadlíková, Trainee frontend developer, ambasádorka Aj ty v IT, známa tiež ako Tinstech, ktorá úplne zmenila obor a momentálne študuje a naďalej pracuje na svojich IT zručnostiach prostredníctvom rôznych kurzov. ,,Najväčšia prekážka, ktorú som musela prekonať, bolo konečne sa odhodlať a veriť si. Tá sloboda, finančná nezávislosť, pocit dôležitosti a zmysluplnosti v práci a neustále vzdelávanie za to určite stojí.” 

Účastníčky neodídu s prázdnymi rukami

Košice IT Valley chce ženám podávať pomocnú ruku a uľahčiť im ich cestu do IT. Všetky účastníčky dostanú po evente take-away materiál, ktorý im ukáže možnosti vzdelávania sa a nadobúdania potrebných zručností pre prácu IT. Vzdelávacie organizácie, kurzy, podcasty a mnohé ďalšie cesty, ktoré doviedli do tohto odvetvia už množstvo žien vrátane hostiek diskusie. Súčasťou eventu je losovanie o hodnotné vzdelávacie kurzy podľa vlastného výberu u partnerov organizácie, či zľavové kódy pre všetkých, ktorí sa na event registrujú na webe Košice IT Valley.


Košice IT Valley, z.p.o.

Združenie  Košice  IT  Valley  vzniklo  v marci  2007  ako  spoločná  iniciatíva  vzdelávacích  inštitúcií,  verejnej  správy  a popredných  IT spoločností. V roku 2012 sa pretransformovalo na klaster. V súčasnosti má 60 členov, medzi ktorými sa okrem IT spoločností nachádzajú univerzity, stredné školy, mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Hlavným cieľom klastra Košice IT Valley je vytvárať podmienky pre rozvoj IKT priemyslu a tým napomáhať k zvyšovaniu kvality života v regióne východného Slovenska.  www.kosiceitvalley.sk 

*Zdroj: Ženy v oblasti IKT, Ženský algoritmus, 2021

Autor
Patrícia Sabolová
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať