Vytvárame prepojenie IT sektora. Zapájame ľudí, spoločnosti, školy a inštitúcie.

Významné IT riešenia z Košíc

Svet technológií sa vyvíja každým rokom väčšou rýchlosťou. Samotný progres a vývoj prináša so sebou aj IT riešenia, ktoré sú zaujímavé a inovatívne, no najmä uľahčujú ľuďom život. Takéto IT riešenia sa zrodili aj v Košiciach a v tomto článku by sme vám ich radi predstavili. O niektorých ste už možno počuli, iné vás možno milo prekvapia. 

Aplikácia Sám v múzeu (Deutsche Telekom IT Solutions)

Aplikácia pomáha zrakovo hendikepovanému návštevníkovi múzea v samostatnom prehliadaní a interakcie s exponátmi.

Pôvodne vznikla na Hackathone ako projekt troch študentov TUKE, ktorí spolupracovali s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Východoslovenským múzeom v Košiciach.

Aplikácia dokonca získala ocenenie nadácie Via Bona – Sociálna inovácia roka 2018.

Dnes je Sám v múzeu smart zariadením s aplikáciou, ktorá identifikuje polohu návštevníka múzea, hlasovým odkazom ho informuje o expozícii a prináša mu aj interaktívne spoznávanie múzea.

Zdroj: Nextech

Holografická komunikácia (Matsuko)

Spoločnosť Matsuko pracuje na komunikácii budúcnosti – prostredníctvom inteligentných okuliarov umožňuje holografickú komunikáciu.

Už teraz dokáže zrekonštruovať hornú časť ľudského tela a premietnuť ju v reálnom čase. Demo verziu vie zobraziť na zariadeniach Magic Leap, Hololens, Oculus, Nreal a na smartfónoch.

Zdroj: Facebook Matsuko

Aplikácia SM denník  (TUKE)

Aplikácia SM denník potvrdzuje, že na TUKE vznikajú naozaj výnimočné projekty. Riešenie vzniklo ako výsledok bakalárskej práce Alžbety Bučkovej, študentky Informatiky na KPI FEI TUKE, a je určená pre pacientov s diagnostikovaným ochorením skleróza multiplex.

Jej cieľom je uľahčiť týmto pacientom spravovanie liečby troma hlavnými funkciami – generovaním harmonogramu liečby, sledovaním stavu a správou lekárskych kontrol. Obsahuje ponuku všetkých dostupných liečiv na Slovensku a umožňuje vytvoriť pripomienku na užitie lieku.  Všetky dáta z aplikácie sú ukladané iba lokálne do zariadenia a nikto okrem majiteľa k ním nemá prístup.

Je dostupná pre zariadenia s Androidom (verzia 7.0 +), jednoducho sa ovláda a je v slovenskom aj anglickom jazyku. Stiahnuť si ju môžete tu: https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.tuke.bp.smapp

Aplikácia Košice Región (Košice Región Turizmus)

Aplikácia Košice Región je spoľahlivým a na používanie veľmi jednoduchým sprievodcom na cestách po Košickom kraji. Spoľahlivosť spočíva aj v možnosti využívať aplikáciu plnohodnotne v offline režime, bez pripojenia k sieti.

Poskytuje prehľadný zoznam turistických inšpirácií na základe konkrétnych záujmov užívateľa, spolu s dôležitými informáciami o otváracích hodinách, prístupnosti a samotnej polohe miesta, ktorá sa zobrazí aj v rámci prehľadnej mapy. Vďaka aplikácií môžu návštevníci spoznávať úžasné pamiatky svetového dedičstva UNESCO, ktoré sú v rámci východného Slovenska dostupné maximálne do 100 minút cesty autom.

Celý obsah aplikácie je dostupný až v piatich jazykových mutáciách, čím sa snaží byť dostupnejšia širokému spektru návštevníkov aj po jazykovej stránke. Navyše ak sa už návštevník nachádza na konkrétnom turistickom mieste, aplikácia mu po načítaní QR kódu poskytne ďalšie zaujímavé informácie o lokalite. Systém QR značenia v prepojení na aplikáciu je dostupný naprieč celým krajom. 

Zdroj: Košice Región Turizmus

Covid automat (Slovensko IT)

Pandémia náš život posledný rok výrazne obmedzila a predovšetkým v poslednom období sprísňujúcich opatrení neustále pribúdalo. Digitálny Covid automat z dielne Slovensko IT, a.s. pomôže komukoľvek správne sa orientovať v aktuálnych opatreniach, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres Slovenska.

Covid automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače.
Slovensko IT, a.s. založilo v septembri 2020 Ministerstvo informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií SR.

Zdroj: Covid automat

ANTIK Health Zone Checkpoint (ANTIK telecom)

Zariadenie z firmy ANTIK telecom pozostáva z termo senzoru pre bezkontaktné meranie teploty ľudského tela s presnosťou merania ± 0.5°C na vzdialenosť 0.7 metra a inteligentnej kamery na rozpoznanie tváre s rúškom alebo bez rúška. Pri vstupe zariadenie rozdeľuje návštevníkov na tzv. bezpečné a rizikové osoby:
·     rizikové osoby hlasovými povelmi upozorní na zvýšenú teplotu a zároveň ich upozorní na nasadenie si rúška,
·     bezpečným osobám dá hlasový povel na vstup.

Ak raz zariadenie vyhodnotí osobu pri vstupe do Vašej spoločnosti ako rizikovú, uloží si ju do pamäte a upozorní Vás na ňu pri jej ďalšom vstupe.

Zdroj: ANTIK telecom
Autor
Patrícia Olšavská
e-mail

Mohlo by Vás zaujímať